how to make your own website for free


Nu știi nimic despre mașini de scris?

Nicio grijă, te putem ajuta cu câteva ponturi pentru a înțelege mai bine lumea mașinilor de scris.

1. DESIGN

Fiecare mașină de scris are propriul design. Cele mai cunoscute 2 mari categorii de mașini de scris sunt:

♦ STANDARD (marile modele de birou) și
♦ PORTABILE (modelele mici, de obicei cu valiză).

Mai există vechile modele de mașini de scris non-standard cum ar fi cele index. Dacă stai să te uiți la mașini de scris vei descoperi designul inventiv al fiecărei mărci în parte. Cu timpul vei putea descoperi ce tip de mașină se acomodează cerințelor personale. 

2. FUNCȚII

Fiecare mașină de scris are propriile sale funcții. Depinzând de motivul pentru care a fost concepută, toate au funcții interesante și unele unice, care te pot ajuta foarte mult să scrii mai eficient. Unele mașini de scris au funcția de a schimba culoarea panglicii de cerneală, ba chiar funcție de control tactil. Alte mașini au fost concepute pentru contabilitate, având taste speciale pentru operații matematice. Multe mașini de scris au 3 trepte pentru schimbarea spațiului între rânduri, în timp ce altele au 6, 2 sau chiar una. Acordă atenție fiecărui model pentru a învăța funcțiile sale.

3. MARCĂ

Fiecare mașină de scris a fost făcută de o marcă. Există o mulțime de mărci care au făcut cele mai incredibile mașini de scris din istorie. Unele dintre cele mai cunoscute mărci amintite în ziua de azi sunt:

♦ Americane: REMINGTON, ROYAL, UNDERWOOD, L.C.SMITH (CORONA); 
♦ Nemțești: TRIUMPH, CONTINENTAL, OLYMPIA, ADLER, MERCEDES, TORPEDO, URANIA, ERIKA;  
♦ Altele: HERMES(Elveția), HALDA(Elveția), Olivetti (Italia), Facit (Elveția), Jappi (Franța), Imperial (Anglia);
 
Și lista poate continua, deoarece mai există o mulțime de alte mărci care au fabricat mașini de scris.

4. ANUL FABRICĂRII

Fiecare mașină de scris are gravat propriul număr care arată anul de producție al seriei modelului respectiv. Există site-uri web unde poți găsi o mulțime de informații despre mașini de scris. De exemplu: Typewriter Database unde se poate găsi anul producției unei mașini de scris după numărul de serie.

5. CULORI

Cele mai multe mașini de scris vechi au culoarea clasică negru lucios sau negru mat. Erau, de asemenea, și ediții limitate, unde mașinile de scris aveau alte culori precum roșu, verde, galben sau mov (Royal P, de exemplu se remarca prin mulțimea de nuanțe). Modelele postbelice de mașini au început să fie fabricate într-o formă mai compactă și în diverse culori și nuanțe.

6. LIMBĂ

Cele mai multe mașini de scris au tastatura în limba engleză (QWERTY), germană (QWERTZ) sau franceză (AZERTY). Mașinile de scris cu tastatură în alte limbi au fost adaptate pentru a avea caractere speciale prin înlocuire și sudare. Mașinile de scris vechi cu tastatură în limba română au fost modificate la un moment dat pentru a avea diacritice. Însă, din cauza comunismului în România, doar anumiți membri de partid sau persoane susținute de regim aveau dreptul de a deține o mașină de scris, și numai cu autorizație. Cei care aveau autorizație de a deține o mașină de scris aveau obligația de a înregistra scrisul mașinii periodic. De aceea mașinile de scris cu tastatură în limba română sunt mai rare dar nu neapărat mai valoroase decât celelalte.

7. DIMENSIUNE ȘI GREUTATE

Modelele standard sunt de obicei mai grele și mai mari decât cele portabile. Greutatea și dimensiunea mașinilor de scris pot varia în funcție de o mulțime de factori precum materialele de fabricație, componente, funcții, manete sau butoane speciale etc. Urmând o cronologie a materialelor utilizate pentru construcția mașinilor de scris putem observa că mașinile interbelice erau făcute în general din fontă. De prin anii 40, mașinile de scris au început să fie făcute din fier turnat (pentru a fi mai rezistente, însă, erau mult mai grele). După anii 50 mașinile de scris aveau caroseria din dur aluminiu, în scopul de a fi mai ușoare dar și rezistente în același timp. După anii 70 caroseria mașinii de scris a început să fie fabricată, cu precădere, din plastic dur care era mult mai ușor decât orice metal și probabil mai ușor de fabricat. 

8. ISTORIE

Începând cu anul 1873, când prima mașină de scris de succes a fost comercializată de Remington, an de an erau fabricate sute de mașini de scris, apărând modele noi aproape în fiecare an. Mașinile de scris au avut mare succes și aproape toată lumea putea avea o mașină de scris. În anul 1970, popularitatea mașinilor de scris a început să scadă odată cu apariția computerelor personale. Pentru o istorie mai detaliată intră AICI.

9. CINE A FOLOSIT MAȘINA DE SCRIS

Practic, aproape toată lumea alfabetizată a folosit o mașină de scris în prima jumătate a secolului XX, folosirea acesteia extinzându-se chiar până în anii '90.

De asemenea, o mulțime de personalități istorice pe care le admirăm au folosit mașinile de scris pentru a-și scrie și transcrie operele. Chiar și unele personalități contemporane folosesc mașini de scris pentru a-și desfășura munca. O listă cu 20 de personalități și mașinile lor o găsiți publicată AICI.

10. FONTURI

Fiecare mașină de scris are propriile fonturi și dimensiuni de fonturi diferite. În general, fiecare marcă are propriul font. Există și mărci de mașini de scris care au mai multe fonturi în funcție de model. Există mașini de scris cu fonturi speciale precum GOTHIC, TECHNO, CALIGRAPHIC etc. Aceste mașini chiar sunt foarte rare și greu de găsit. Unele mașini, spre exemplu, au font italic iar altele au fonturi interschimbabile. 

11. VITEZĂ

În ceea ce privește viteza, părerile celor care folosesc mașini de scris, sunt împărțite. Din proprie experiență, cele mai rapide mașini sunt cele din anii '40-'60, cum ar fi Olympia SG1. Până la urmă, este mai mult o chestiune de gusturi. Noi am aruncat o privire pe net și conform utilizatorilor din toată lumea, în topul celor mai apreciate ca viteză sunt: CORONA, REMINGTON, ROYAL, TRIUMPH, OLYMPIA etc. În principiu, toate mașinile de scris sunt foarte rapide și bune. Acest „clasament” nu e bătut în cuie și fiecare poate decide, după ce încearcă, ce model îi place.

12. MATERIAL 

Materialele din care este făcută o mașină de scris se vor resimți în greutatea mașinii. Modelele mai vechi standard sunt făcute, în general, din fontă. Modelele portabile sunt făcute din oțel, dur aluminiu sau diverse aliaje pentru a ușura transportarea. Mai târziu au apărut și din plastic dur.  

© Copyright 2024 TypewriterPhilosophy - All Rights Reserved